БНБ успокоява: Банковата ни система е стабилна, независимо от негативните развития в Гърция

БНБ успокоява: Банковата ни система е стабилна, независимо от негативните развития в Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската народна банка излезе със съобщение по повод ситуацията в Гърция. Според родната финансова институция страната ни не е заплашена от случващото се в южната ни съседка.

"Банковата система в Република България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни". Това се заявява в съобщение на БНБ във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в южната ни съседка.

В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България. Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.

Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система, заявяват от БНБ.

В съобщението се посочва още, че българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни. Също така, че българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство. От БНБ подчертават, че негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.

В същото време бившият министър на икономиката Николай Василев коментира, че с всеки изминал ден и всеки час става все по-сигурно, че Гърция ще има нова валута. По думите му още в следващите дни в южноевропейската държава ще има някакво ново разплащателно средство: "Може да са хартийки, купони, облигации. Може да го нарекат драхма, но това ще бъде по исторически причини", посочи той в ефира на Нова телевизия.

От своя страна Петър Ганев от Института за пазарна икономика коментира, че не е сигурен дали е затворена вратичката за постигане на някакво споразумение. "Самото изтичане на споразумението на 30-ти и това, че банките не работят не значи автоматично, че не може да бъде подписано ново споразумение. Въпросът е дали плащанията могат да бъдат посрещнати", заяви още той. Според него не е ясно дали в страната изобщо ще има референдум и какво точно ще се гласува на него.

Що се отнася до ефектите на гръцката криза върху България, Василев коментира, че за банките ни няма да има особен проблем - дори за тези, които носят гръцки имена.

"Българският износ за съседката ни вероятно ще намалее. Ако някоя българска фирма има да получава пари от Гърция, не е ясно кога и в каква валута ще ги получи. Възможно е да има малък приток на инвестиции, или поне на малки и средни гръцки предприятия към България. За туризма разлика няма да има, но е добре да носим пари в брой", уточни бившият министър.

Той изтъкна, че развоя на събитията в Гърция ще има положителен политически ефект за България и другите страни от Източна Европа, за да видят как не се прави.

"Ако съседът сам си подпали къщата и я взриви, това не е добър пример за нас. Това направи Гърция", заяви Василев.

#Гърция #БНБ #банкова система #банки #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?