Банкоматите в Гърция с лимит, но не и за туристи

Банкоматите в Гърция с лимит, но не и за туристи
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Банкоматите в Гърция няма да работят. Това стана ясно, след кат премиерът Алексис Ципрас обяви банкова ваканция в страната за седмица. 

Правителството на Гърция официално обяви, че банките в страната прекратяват работа до 6 юли и че се въвежда ежедневен лимит за теглена на суми от банки на ниво от 60 евро от сметката на един човек във всяка банка за притежател на сметка в гръцка банка.

Ограничението за теглене на пари в брой от гръцките банкомати няма да се отнася за туристите, се казва още съобщение на гръцкото правителство, публикувано в понеделник и цитирано от ТАСС. По-рано българското външно министерство предупреди българските граждани, пътуващи в Гърция, за възможни финансови проблеми.

Според съобщението на гръцкото правителство, цитирано от ТАСС "ограничителните мерки по движение на капитала няма да засегнат тези, които поискат да теглят пари от банкомат, като използват дебитни или кредитни карти, издадени извън границите на Гърция".

В неделя (28 юни) премиерът Алексис Ципрас съобщи, че решението на еврогрупата за отказ от продължаване с няколко дни на програмата за помощ "доведе до това, ЕЦБ да не повиши ликвидността на гръцките банки и принудиха банката на Гърция да предложи прекъсване на работата на банките и мерки за ограничаване на банковите преводи".

Българското МВнР предупреди българските граждани, които имат намерение да пътуват до Гърция, да са подготвени за възможността "банковите услуги – включително обработка на кредитни карти и обслужване на банкомати в цялата страна, потенциално биха могли да станат ограничени за неопределен период. Препоръчваме наличие на достатъчно евро в брой за покриване на извънредни ситуации и непредвидени обстоятелства", се казва в съобщението на българското МВнР.

В същото време стана ясно, че Гърция прекратява международните онлайн плащания, съобщава РИА Новости.
По данни на източник от гръцкото правителство, от понеделник ще може да се извършват онлайн плащания само в пределите на Гърция.

Освен това азиатските валути изгубиха почва под краката си, поради опасенията за банкрут на Гърция, съобщава Strait Times. Централната банка на Китай намали процентната си ставка за четвърти път от ноември насам, но въпреки това вниманието на инвеститорите бе насочено към Гърция.

Сингапурският долар отбеляза понижение с 0.5% спрямо американския долар в сравнение с курса си в петък. От своя страна малайзийският рингит отбеляза понижение с 0.3% спрямо американския долар, което е най-ниското ниво на малайзийската валута от декември 2005 година до сега.

#Гърция #банкомати #туристи #банки #ваканция #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници