Еврогрупата: Атина "затвори вратата" и прекрати преговорите

Еврогрупата: Атина "затвори вратата" и прекрати преговорите
Комисар Московиси и министър Варуфакис. Снимка EПA/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес е тъжен ден за Гърция. Това заяви преди срещата на министрите от еврозоната шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум. "Атина „затвори вратата" за по-нататъшни преговори", подчерта той, след като повечето финансови министри са изненадани от внезапното решение на Гърция да се проведе референдум за предлаганото от кредиторите.

„Много негативно съм изненадан от днешното решение на гръцкото правителство. Те очевидно отхвърлиха последните предложения на институциите. Това е тъжен ден за Гърция, тя затвори вратата за допълнителни разговори", обяви шефът на Еврогрупата.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард обаче смекчи тона: "Заедно с другите институции винаги сме показвали гъвкавост с цел да се приспособим с новата икономика и политическата ситуация в Гърция. Целта на това, което правим е да се възстанови икономическата стабилност в Гърция, да се върне финансовата стабилност на страната, както в Португалия и Ирландия. Заради това ще продължим да работим".

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви, че изглежда преговорите с Гърция са приключили. "Гърция реши да прекрати преговорите. Изглежда, че няма база за допълнителни разговори с Гърция. Никога не можете да изключите изненада от Гърция", каза Шойбле.

Финландският финансов министър Александур Стуб също потвърди думите на свои колеги, че референдумът означава, че ние „затваряме вратата" за допълнителни разговори. „План Б се превръща в План А за Гърция", продължи той.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска удължаване на спасителната програма, която изтича в края на юни с няколко дни, за да се проведе референдумът. "Мисля, че повечето министри в Еврогрупата изключват удължаване на програмата. Обявеното решение за референдума е неприятна изненада. Доста съм натъжен от ситуацията, особено от перспективите пред гръцкия народ", допълни Стуб.

Икономическият еврокомисар Пиер Московиси смята, че Гърция трябва да докаже волята си.

Комисията винаги е работела от позицията, че мястото на Гърция е в еврозоната. Когато погледна къде се намираме, виждам, че има различия, но те са доста ограничени и ще бъдат разрешени. Където има воля, има път, гръцкото правителство трябва да докаже волята си, обясни Московиси.

Финансовите министри от еврозоната са започнали да дебатират за Гърция. Те ще изслушат позицията на кредиторите (МВФ, ЕЦБ и ЕК), а после на финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис.

Преди това гръцкият министър каза, че ще търси удължаване на спасителната програма с няколко седмици, за да се проведе допитването и увери, че банките ще останат отворени.

#Атина #Гърция #Алексис Ципрас #МВФ #ЕС #еврозона #еврогрупа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »