Светът заклейми атентатите като "плодове на извратена идеология"

Светът заклейми атентатите като "плодове на извратена идеология"
След атаката в Кувейт. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Ден след кървавия петък, при който джихадистите организираха атентати на три континента с десетки жертви, реакциите на световните лидери не закъсняха. Белият дом заклейми нападенията и коментира, че те едва ли са свързани. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че атаките "показват предизвикателствата, пред които сме изправени, стане ли въпрос за борба с тероризма и ислямисткия екстремизъм".

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън нарече нападенията плодове на "извратена идеология".

Испанският министър-председател Мариано Рахой написа в "Туитър" "Варварството винаги ще се сблъсква с обединението на демократите".

Еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини призова арабския свят и Европа да се останат обединени. "Араби, европейци, мюсюлмани, не-мюсюлмани, ние сме заедно, ние всички сме в една лодка", каза тя. "Единството трябва да бъде нашият отговор. Ние трябва да изразим ясно, като един съюз на цивилизации, че няма начин, по който с религиите може да бъде злоупотребено така, че да ни разединят."

Mюсюлмански духовници също заклеймиха атаките. Главното мюфтийство на Египет заяви, че нападенията са навредили на исляма повече, отколкото всеки друг би могъл. Известният сунитски духовник Юсуф ал Карадауи коментира, че "дори зверовете не убиват други животни, освен за да се нахранят, но някои хора никога не се насищат на убийства и кръв".

Междувременно, Франция и Испания повишиха нивата на тревога след терористичните атаки в петък.

Припомняме, че в петък в рамките на около час бяха извършени няколко терористични атаки на три континента. Атаки имаше във Франция, Кувейт, Тунис, Сомалия и Сирия. Кървавите нападения са нов показател, че джихадисткото влияние не спира да се разпространява по света, отбелязва „Ню Йорк таймс".

#Испания #Франция #атентати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »