Затварят десетки джамии от съображения за сигурност в Тунис

Затварят десетки джамии от съображения за сигурност в Тунис
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

80 джамии ще бъдат затворени в Тунис от съображения за сигурност след вчерашното терористично нападение в курорта Сус. Според премиера Хабиб Есид джамиите подтиквали към насилие и ще останат затворени в следващите седем дни, предаде телевизия "Ал Джазира".

Войници от резерва ще се присъединят към охраната на местата, които биха могли да станат жертва на други атаки. Фокусът ще е върху туристически и археологически обекти, както и върху хотелите.

Вътрешното министерство съобщи за един арестуван – студент, непознат на властите, който не е бил под наблюдение, предаде "Ал Джазира". Местните медии споменаха и втори нападател, но още няма официално потвърждение на тази информация.

Жертвите в туристическата държава вече достигнаха 39 - повечето са граждани на Великобритания и Германия. Със съобщение в Туитър "Ислямска държава" заявява, че нападението над плажа в най-популярния курорт Сус е осъществено от „войник на Халифата, успял да преодолее всички мерки за сигурност.

Тази нощ няколкостотин чуждестранни туристи бяха евакуирани и транспортирани до летището Енфида, което се намира по средата между столицата и град Сус, където вчера бе извършена терористичната атака. Тази нощ бяха извършени 13 извънредни полета за Лондон, Манчестър, Амстердам, Брюксел и Санкт-Петербург.

Ислямистите вече призоваха своите последователи, по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан да удвоят своите усилия и нападенията да се удвоят.

Припомняме, че нападението в петък в Тунис стана посред бял ден с безразборна стрелба по туристите на плажа в курорта Сус. Стрелбата започна от мястото на басейна на един от най-известните хотели - Imperial Marhaba.

Нападателят е действал самостоятелно и се е представил като плажуващ турист. Той бе убит по време на престрелка, съобщиха по-късно властите в Тунис.

#Тунис #Сус #атентат #ислямска държава #курорт #джамии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"