Само 26 млн.лв. ще спести държавната енергетика - това няма да намали цената на тока

Само 26 млн.лв. ще спести държавната енергетика - това няма да намали цената на тока
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Само с около 26 млн. лв. могат да бъдат намалени разходите за административни услуги на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Този скромен резултат беше постигнат след почти 4-часови разговори от срещата на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с работодатели и синдикати.

Точно от държавните фирми обаче се очакваше да дойдат големите икономии, които да позволят снижаване на цената на електроенергията за бизнеса. Каза го в четвъртък председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Той специално подчерта, че финансовият ефект от трите законови промени, с които са намаляват плащанията към ВЕИ инсталациите и се начислява такса "задължение към обществото" на тока за износ, ще бъде минимален - в рамките на няколко милиона / 2-4 милиона лева/. И заяви, че големите очаквания за значително намаление на разходите и стопяване на дефицита в НЕК са към държавните енергийни фирми, където има резерви.

Това прави каузата за сваляне на цената на тока направо безнадеждна. Председателят на КЕВР Иван Иванов категорично обяви, че регулаторната комисия може да коригира ценовото си решение само при наличието на нови обстоятелства, т.е. ако се намерят достатъчно резерви за съкращаването на разходите в сектора, основно в производството на "зелена енергия" и във фирмите чиито собственик е държавата. Това е логично, тъй като при всички останали играчи на пазара на еленергия разходите са изпилени почти до кокал, коментират експерти.

Към днешна дата обаче откритите резерви в енергетиката възлизат общо на не повече от 30 млн. лв. за тази година. Със сигурност тази незначителна икономия няма да убеди регулатора да намали цените на тока. Защото срещу нея стои необходимостта да се стопи ежегоден дефицит на НЕК над 350 млн. лева.

На срещата при енергийния министър позициите на работодатели и синдикати за пореден път се разминаха. Синдикатите са против съкращаването на персонал, докато работодателите твърдят, че възможности за това има.

Всички подкрепят намаляването на разходите в държавната енергетика, коментира от своя страна министър Теменужка Петкова. По думите й намаляване на административните разходи ще бъде направено от перото за външни услуги, които са в размер от 257 млн. лв. При съкращаване на 10 процента става ясно, че съкращението на разходите ще е около 26 млн. лв.

Вижте още по темата в 3Е - енергетика, екология, икономика

#ток #Теменужка Петкова #синдикати #КЕВР #Делян Добрев #НЕК #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници