Нова мощна магнитна буря удря Земята през уикенда

Нова мощна магнитна буря удря Земята през уикенда
Снимка: БТА, архив
A A+ A++ A

Нова слънчева буря изригна в петък, като се очаква последиците от него да се усетят на Земята през уикенда. Тя е била мощна, от клас M7.9, се казва в съобщение на НАСА.

Изригването е регистрирано от орбиталната обсерватория SDO. То е било насочено към Земята и ще предизвика на нашата планета серия от магнитни бури.

Припомняме, че в началото на тази седмица на Земята вече имаше магнитни бури, предизвикани от засилена слънчева активност.

Слънчевите бури могат да повредят комуникациите, навигационните системи, електрозахранването и други системи, които разчитат на радиокомуникации, заяви физикът от NOAA Дейв Бисекър. Не е изключено някои от по-значимите такива системи на Земята да бъдат засегнати по някакъв начин, въпреки че те са конструирани така, че да издържат на подобни смущения.

При силни магнитни бури е повишен рискът за хората, страдащи от сърдечно-съдови болести. Стресът, злоупотребата с алкохол, пренапрежението също могат да влошат допълнително здравето. Хората с пейсмейкъри трябва да бъдат особено внимателни. Част от хората реагират на магнитните бури, като изпитват болки в ставите, сърцето, главоболие, безсъние.

Поне два дни преди и след магнитните бури хората, които са склонни към мигрена и високо кръвно налягане, трябва да обърнат повече внимание на своето здраве. В най-добрия случай човек с хронично заболяване се отървава с учестено сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, но може да се стигне и до хипертонични кризи, аритмия, тахикардия и екстрасистоли.

В тези дни за профилактика трябва да се правят водни процедури, разходки, съветват специалисти.

#магнитни бури #слънце #земя #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"