Ицо Папата изнудвал подсъдими, за да влияе на процеса срещу тях

Ицо Папата изнудвал подсъдими, за да влияе на процеса срещу тях
Ицо Папата (на снимката) и дъщеря му, заедно с още едно лице, се занимават с изнудвания на територията на София и страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ромският лидер Христо Василев, по-известен като Ицо Папата, изнудвал семействата на подсъдими за поръчка и опит за убийство, беше задържан заедно с дъщеря си и още едно лице в Костинброд.

60-годишният Христо Василев, който е председател на Върховното ромско мешере, и дъщеря му С.Х. на 35 г. поискали суми от по над 100 000 лв., като са се ангажирали да осигурят свидетели, които да въздействат в хода на делото, съобщиха от МВР.

В началото на януари 2012 г. трима ромски лидери бяха арестувани по подозрение, че са поръчали три убийства – на прокурора Олег Янев от Върховната касационна прокуратура, на Шмит Точев – ромски лидер от Своге, както и на самия Ицо Папата.

Задържаните тогава са Георги Иванов, Васил Георгиев и Любо Кардараша, който има дългогодишен конфликт с Христо Василев – Ицо Папата.

В средата на декемри 2011 г. пък беше задържан чужденец, който признал, че е вербуван за мокрите поръчки на тримата.

Според информацията, която дал на полицията, цената за Ицо Папата и за Шмит Точев, която е договорена за убийствата им, е 75 000 евро.

За Олег Янев преговорите са започнали от 125 000 евро, свалени са на 115 000 евро. В последните дни преди задържането на този чужд гражданин се е стигнало до договорка от 100 000 евро.

Мотивите за убийството на Олег Янев са, че той е работил по разследването на други убийства, с които тримата са замесени, особено Любо Къдравия, който се смята за лидер на групата.

Водената от Ицо Папата престъпна група изнудвала семействата на двама от подсъдими по делото.

Групата се занимавала с изнудвания на територията на София и страната.

При акцията на ГДБОП на 6 април тримата са заловени, непосредствено след като получили сумата от 15 000 лв. Сумата е открита в дъщерята на Ицо Папата.

Проведени са действия по разследване и претърсване на три адреса в Костинброд. Иззети са също мобилни телефони, сим карти и документи.

Разпитани двама свидетели, като разследването и събирането на доказателства продължават.

#опит за убийство #убийство #подсъдим #изнудване #Ицо Папата #Христо Василев #Костинброд #прокурор #Георги Иванов #Васил Георгиев #Любо Кардараша #Шмит Точев #Олег Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници