Карикатури на пророка Мохамед се появиха по обществената телевизия в Холандия

Карикатури на пророка Мохамед се появиха по обществената телевизия в Холандия
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Карикатури на пророка Мохамед се появиха по обществената телевизия в Холандия. Изображенията са били показани като част от времето, предоставено на политическите партии.

Инициативата за карикатурите е на крайнодесният холандски депутат Герт Вилдерс, който е противник на исляма. Вчера вечерта (24 юни) във видеозапис от 2 минути и 44 секунди са били излъчени десетина карикатури, а Вилдерс заяви, че насилието не може да надделее над свободата на словото.

По думите му с показването на карикатурите иска да защити свободата на словото от насилието в отговор на нападението в щата Тексас срещу конкурс за карикатури, за което пое отговорност „Ислямска държава“ (ИД).

При атаката в началото на май двама мъже откриха огън срещу изложбения център в Гарланд, предградие на Далас, където присъстваше и Вилдерс. Нападателите бяха застреляни от полицията. Един служител на реда бе ранен.

Герт Вилдерс е имал намерение да покаже от името на своята „Партия на свободата“ карикатурите още в събота (20 юни). Това обаче не се е осъществило, тъй като е имало недоразумение с доставянето на видеозаписа в телевизията, посочва АФП.

За мнозина мюсюлмани тези изображения са обидни, дори богохулни и властите предупредиха, че заради показването им по телевизията „Партията на свободата“ може да бъде лишена от телевизионно време от една до четири години.

Говорител на холандската главна прокуратура заяви, че става дума за много сложен юридически проблем. „Ще видим дали ще получим жалби и ако получим, ще ги разгледаме. Нямаме практика да започваме съдебни преследвания за подобни неща, ако не бъде внесена жалба“, добави той.

Посолствата на Холандия са били предупредени да вземат мерки, ако избухнат протести срещу показването на карикатурите.

Партията на Герт Вилдерс има 12 от 150 депутатски мандата в холандския парламент. Тя иска да забрани Корана, който сравнява с политическия манифест на Адолф Хитлер „Моята борба“. Вилдерс ще се изправи пред съда по обвинения в дискриминация, след като се изказа против мароканците в предизборната кампания миналата година.

#Холандия #карикатури #Мохамед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »