Назначават счетоводна експертиза за делото "КТБ" до края на месеца

Назначават счетоводна експертиза за делото "КТБ" до края на месеца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на месеца ще бъде назначена счетоводна експертиза по делото „КТБ". Това е последното, което се очаква по това дело. Всичко друго е събрано, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък.

Счетоводната експертиза трябва да изясни какъв е бил начинът, по който е функционирала банката. Причината тя да не бъде назначена досега е била, че е трябвало да се осигурят средства за възнаграждението на експертите. Възможно е част от тях да бъдат привлечени и като експерти по делото, обясни обвинител номер 1.

Цацаров няма информация какво се случва с делото за екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Всички допълнителни документи, които са поискани от Сърбия, са били предоставени.

Главният прокурор коментира и идеята на министъра на правосъдието Христо Иванов за извършване на независим одит на работата на прокуратурата. Цацаров припомни, че в първия мониторингов доклад на Еврокомисията за работата му като главен прокурор е било препоръчано да се извърши функционален одит на прокуратурата. Той е бил извършен, а планът за действие е бил приет от ЕК.

„При цялото ми уважение към битността на министъра в предното му битие на активист на НПО, нямаме нужда от подобно нещо", заяви Сотир Цацаров. Самият той не вижда вариант, при който прокуратурата да бъде подложена на одит от международна организация, при положение, че такъв е направен и ЕК го е приел.

Той смята, че важна е оценката на ЕК и нормалните граждани.

„Иначе, че някой си е решил да си захрани организациите с нещо, да си го прави. Това е свободна държава. Но какво ще правим? Ще правим одит шест месеца. После сигурно пак ще изменяме Закона за съдебната власт. Тогава накъде?", недоволен е обвинител номер 1.

Той попита кога ще бъдат направени онези неща, които ги има в нормалните държави и делата свършват една идея по-бързо. Цацаров е категоричен, че е крайно време да се разбере и това, че законопроекти не могат да се правят на тъмно.

#КТБ #Сотир Цацаров #дело #експертиза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници