САЩ проговори за подслушването на Франция: Не шпионираме приятели

САЩ проговори за подслушването на Франция: Не шпионираме приятели
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съединените американски щати проговориха за обвинението, че са подслушвали Франция. След като вчера (24 юни) се появи информация, че в "Уикилийкс" са публикувани документи, който сочат, че са подслушвани трима френски президенти, от Вашингтон първоначално отказаха коментар.

Държавният секретар на САЩ обаче категорично отхвърли тези обвинения, като заяви, че не шпионират френския президент Франсоа Оланд, нито който и да е друг френски правителствен представител.

„Ние не наблюдаваме президента Оланд, няма да наблюдаваме приятели като президента Оланд, и не извършваме никакви дейности на външното разузнаване, ако няма много конкретна и важна цел, свързана с националната сигурност, а такова нещо не ми е известно засега“, каза Кери, цитиран от Ройтерс. 

Документите от сайта на Джулиан Асанж се появиха вчера във френската преса. Според тях са били подслушвани Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд, както подслушването е осъществено в периода от 2006 до 2012 г.

Оланд коментира скандала, като посочи, че САЩ са поели ангажимент. „Американските власти поеха ангажименти“, заяви държавният глава в декларация, разпространена в медиите, като се позова на обещанията направени от Съединените щати през 2013 година да не шпионират френските лидери.

„Те трябва да бъдат припомнени и стриктно изпълнени“, каза още Оланд.

Самият Асанж пък призова Франция да предприеме действия след разкритията, че е била шпионирана от САЩ. Освен това той обеща в интервю по телевизия ТФ1, че ще публикува още по-важни документи, предаде Франс прес.

„Залогът са икономическите и политическите интереси на Франция, суверенитетът ѝ не може да бъде потъпкван, това ще е позор“, каза Асанж. „За Франция настъпи моментът да започне парламентарно разследване и да отнесе въпроса в съда“, добави той. 

Според него световните сили сега наблюдават как ще реагира Франция. Ако тя възприеме политиката на щрауса, това ще е ясен сигнал към Съединените щати и към други страни като Русия и Китай, продължи Асанж. 

Според основателя на „Уикилийкс“ предстои разгласяване на най-важните документи, след като френски медии публикуваха документи, според които Съединените щати са шпионирали трима френски президенти – Жак Жирак, Никола Саркози и Франсоа Оланд. 

#подслушване #Франция #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »