Несправедливо осъден става милионер

Несправедливо осъден става милионер
A A+ A++ A

Нюйоркските власти са се съгласили да изплатят на 52-годишния американец Джонатан Флеминг 6,25 млн. долара компенсация за морални щети за грешно съдебно решение, което го изпратило за 24 г. в затвора, съобщава АФП.

През 1989 г. Флеминг е бил арестуван по подозрение, че е убил приятеля си в нюйоркския район Бруклин. Американецът твърдял, че е невинен и че е жертва на грешка, тъй като по време на престъплението е бил на почивка с майка си във Флорида, както потвърждавал и самолетният му билет. Въпреки това властите решили, че може да е бил в Ню Йорк. Пред съда свидетелка твърдяла, че е видяла как Флеминг е застрелял приятеля си.

Така мъжът бил осъден на доживотен затвор. През годините той е подавал няколко жалби, но всеки път те са били отхвърляни.

През 2013 г., защитата е поискала прокуратурата да преразгледа случая заради важна нова информация. Адвокатите на Флеминг успели да открият нов свидетел, който е видял истинския убиец.

Показанията на първата свидетелка паднали, след като се оказало, че тя е наркозависима и е решила да оклевети невинния човек, като се надявала срещу това да отпаднат подозренията към нея по друго дело.

След разкриването на новите факти съдът оневинил американеца и го освободил.

Първоначално Флеминг е поискал 162 млн. долара обезщетение за грешната присъда.

#осъден #обезщетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"