Уорлик обеща облекчен визов режим за българи с „Easy визи"

Уорлик обеща облекчен визов режим за българи с „Easy визи"
Според посланик Джеймс Уорлик американските компании изключително много се интересуват от енергийния сектор като поле за инвестиции. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В сряда стартира процедурата „Easy визи", която ще облекчи получаването на визи от страна на българите, обяви американският посланик Джеймс Уорлик.

Той обясни, че това е в интерес на българите, защото ще насърчи още повече пътуванията в САЩ и инвестициите

„По време на великденските празници е важно да си мислим за това какви са нашите лидери и какви са нашите таланти. Лидерите, както в САЩ, така и в България искаме да видим как използват техните таланти за доброто на нашите страни," каза Джеймс Уорлик по „Дарик".

Той заяви, че макар Русия да е надежден доставчик на енергоносители, но България трябва да продължи да търси диверсификацията и енергийната независимост.

„Това не е лесна задача и ще отнеме години," призна Джеймс Уорлик.

Според него, за газопровода „Южен поток" България трябва да вземе решение заедно с Русия.

„България има напредък по „Южен поток" и такова решение България сама за себе си трябва да вземе. Нито една страна не трябва да бъде зависима само от един-единствен вид енергия или източник. Това е валидно и за САЩ, и за България. България може да продължи с напредъка по „Южен поток", но може и да продължава с диверсификацията на алтернативни източници," отбеляза американският посланик.

„Искам да видя широка дискусия за плюсовете и минусите за шистовия газ," заяви Джеймс Уорлик.

По думите му, никой не иска да има негативно отражение върху българската околна среда, но при разработването на каквато и да е енергия не може да се постигне „нулев риск".

Той изрази надеждата американски инвеститори да проявят интерес към изграждането на газовата централа на площадката в Белене, когато бъде взето окончателно решение за създаването на такива мощности.

По думите му американските компании изключително много се интересуват от енергийния сектор като поле за инвестиции.

На въпрос дали все още американските компании са най-големите инвеститори в България, Уорлик отговори, че не е сигурен дали тази статистика вече е станала официално достояние и се надява все още да са номер 1.

„Ако не сме, то поне да сме в топ тройката. Американските компании изключително много се интересуват от енергийния сектор. Но вече има и такива с по-широк интерес, които включват сектори като производство, авточасти," поясни Джеймс Уорлик.

Посланикът на САЩ е категоричен, че монопол в цените на горивата не може да има, тъй като „всяка една страна плаща горе-долу една и съща цена за суров петрол" на световните пазари.

#Джеймс Уорлик #посланик #посланик на САЩ #визи #шистов газ #нефт #Русия #диверсификация #енергийна ефективност #„Южен поток" #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »