Нана Гладуиш: Непрекъснато се искат пари от пациентите под формата за дарения

Нана Гладуиш: Непрекъснато се искат пари от пациентите под формата за дарения
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Непрекъснато се искат пари от пациентите под формата за дарения. Това заяви телевизионната водеща и основател на  фондация „Една от осем” за помощ и подкрепа на жени с рак на гърдата Нана Гладуиш в ефира на Нова телевизия.

"Майчин дом” поискаха дарение от 2000 лева, за да се извърши операция. Аз не знам какви пари има и как се разпределят, но в крайна сметка ние си плащаме", посочи тя, като уточни, че за един пациент не е важно колко получава и колко някой дава, важно е дали ще му се реши проблемът.

„Понякога за онкологичните пациенти цената на техния живот е цената на един скенер, защото в България масово се лекуват пациенти без да се прави качествена образна диагностика”, добави тя. „Макар, че съм здравно осигурена, имам и допълнително здравно осигуряване, аз си плащах сама всички изследвания. Аз отивам в една болница да се оперирам и тази болница има частична патология и в момента, в който ме изписват те и казват, че трябва да продължа да се лекувам на друго място и да си платя. Така става непрекъснато”, обясни тя.

Гладуиш разказа и случай, в който е дала пари на жена, за ядрено-магнитен резонанс, защото тя е нямала и никой не й е давал. „Най-тъжното е, че след една седмица тя почина. Трябваше ли държавата да чака и да я приеме три дни преди тя да почине, за да й даде болкоуспокояващо?”, попита ощще тя.

Д-р Красимира Иванова, началник на отделението по неонатология в Първа АГ болница "Света София" пък разказа, че в отделението им все още се използва масичка за реанимация на бебета на 50 години. Тя започва работа в отделението преди три години. От тогава досега тя не е стана свидетел на закупуването на нова апаратура и ново оборудване.

„Това, което най-много ме тревожи е състоянието на газовата система в отделението, цялата газова инсталация е по стените. Това е изключително рисковано и не е правилно по новите стандарти”, съобщи тя. „Единствено и само благодарение на безкрайно добрия екип от професионалисти в отделението, ние успяваме да се справим и то доста добре”, подчерта д-р Иванова.

#Нана Гладуиш #дарения #пациенти #болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »