Искров се опитва да запази реномето си, смята Менда Стоянова

Искров се опитва да запази реномето си, смята Менда Стоянова
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иван Искров се опитва да запази своето реноме и своето сиви. Това мнение изрази председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в ефира на Би Ти Ви по повод вчерашното му писмо. По думите й гуверньорът в оставка ще се опита да се забрави случаят КТБ.

"Нееднократно казах, че Искров трябваше да подаде оставка доста отдавна. Дали е нарушил закона, дали ще носи вина - вероятно не, защото законът не му е дал кой знае какви правомощия, но при положение, че при него фалира четвъртата по големина банка в страната, той трябваше да поеме морална отговорност, но дори и това не направи", посочи още тя.

Тя обясни предишното преизбиране на Искров. "Натежаха аргументите да не се създава нестабилност в банковата ни система, натежаха и аргументите че Европейската централна банка даде референции за него", поясни Стоянова.

Вчера (23 юни) на бюджетна комисия ние приехме законопроекта за разкриване на банковата тайна на банките в несъстоятелност. Смятам, че тази седмица ще го приемем и в зала, коментира още председателят на бюджетната комисия банковата система в страната.

Що се отнася до твърденията, че кандидатът, издигнат от ГЕРБ, Димитър Радев се е срещал с Искров в сградата на БНБ, Стоянова посочи, че всеки може да отиде в БНБ и да се ингормира.

"БНБ е отворена институция и всеки от кандидатите за гуверньор може да отиде там да се информират, ако наистина искат да станат управители", допълни тя.

Стоянова увери, че Радев не е политическо назначение. "Той е бил зам.-министър по времето на 6 правителства и не е бил зависим", каза Стоянова и добави, че след това той е работил в МВФ. Искров беше политик и след това избран за управител на БНБ, сега кандидатите не са политици, каза тя.

За заплатата на Искров Стоянова препоръча да се иска информация по закона за достъп до информация. Не са космически цифрите, шефът на БНБ взима по-малко от някои шефове на големи банки, увери Стоянова и подчерта, че законът на й разрешава да огласи заплатата на гуверньора.

#Менда Стоянова #Иван Искров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"