Депутатите ще изслушат членове на КЕВР за увеличението на цената на електроенергията

Депутатите ще изслушат членове на КЕВР за увеличението на цената на електроенергията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите ще изслушат председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и членове на регулатора във връзка с модела на ценообразуване на електроенергията. Процедурата се наложи след като Регулаторът обяви намеренията си за ново поскъпване на тока за крайните потребители и индустрията от 1 юли.

Правителството се обяви против тези промени, а работодателските организации заплашиха с протести срещу планираното увеличение. 

Оспорваният модел за ценообразуване предвижда въвеждане на увеличение на цената на тока за крайните потребители с около 2 процента, а за индустриални цели - между 13 и 20 процента. Това означава двойно увеличение на добавката "задължение към обещството", която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас.

Мотивът е, че в противен случай ще се увеличи дефицитът в Националната електрическа компания и цената на тока за домакинствата. Бизнесът заплаши с протести от идния петък, ако планираното увеличение влезе в сила. Работодатели поиската замразяване на тарифите до края на годината, а правителството обеща 10 процента съкращаване на разходите в държавната енергетика за срок от три години. 

Вчера (23 юни) парламентарната комисия за наблюдение дейността на регулатора прие на първо четене внесените промени в закона за енергетиката, с които се дава възможност ценовият и регулаторен период за електро и топлоенергетиката да бъде отложен с един месец, като увеличението да е от 1 август.

Предложението за отлагане на промяната в цените на тока с 1 месец ще бъде обсъдено днес и от Комисията по енергетика в парламента. Очаква се да бъде гласувано в пленарната зала утре.

#електроенергия #депутати #изслушване #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"