Няма натиск за написване на писмото ми, убеден е Искров

Няма натиск за написване на писмото ми, убеден е Искров
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Нямам други мотиви, извън написаното днес писмо. Няма натиск за написването му. Това, което казах през последните 10 години, го изпълних", категоричен бе управителят на БНБ Иван Искров в ефира на БНТ във вторник вечер по повод написаното по-рано през деня писмо за подаване на оставката му.

"Не считам, че имам врагове в парламента, но в последните години имаше много политици, които се опитаха да избягат от отговорност и да прехвърлят вината на Централната банка. Не искам да коментирам имена", добави Искров на въпрос дали мотивът за решението му е повлиян от политици или врагове.

По отношение на случая "КТБ", гуверньорът изрази мнение, че всички са се съсредоточили върху конторлните органи, но встрани е останала вината на ръководството на банката. "Нито банковият надзор, нито кредиторите управляват банките. Възможно е да има и пропуски, но нека приключи разследването, за да се види дали при банковия надзор има вина. Не можем "заради бълхата да изгорим юргана", убеден е Иван Искров.

Що се отнася до колапса на КТБ миналата година, Искров заяви, че е било направено всичко възможно за оздравяване на банката. "Бяхме подготвили изключително важен проект, обсъждан при президента, с име "Интеграция на процеси и системи от КТБ към Българска търговска банка". Тогава говорихме и с тогавашния финансов министър Чобанов", добави още управителят на БНБ. "Направихме всичко възможно банката да заработи", убеден бе той.

"Никога при президента не е обсъждана банкова ваканция. На техническо ниво са обсъждани различни варианти за възстановяване на банката, но никога на консултации с президента", категоричен е Искров.

Той заяви, че няма нищо лично срещу бившия шеф на КТБ Цветан Василев и никога не е бил особено близък с него. 

Що се отнася до кризата в Гърция, Искров е оптимист - по думите му, инвеститорите от Гърция ще се насочат към нас. 

Припомняме, че във вторник управителят на БНБ поиска бърз избор на наследник, който да встъпи в длъжност още от 10 юли, в писмо до председателя и народните представители в 43-тото Народно събрание. С това на практика Иван Искров подаде оставката, обсъждана от седмици от политиците.

#БНБ #Иван Искров #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"