Комисията за наблюдение на КЕВР одобри отлагане поскъпването на тока

Комисията за наблюдение на КЕВР одобри отлагане поскъпването на тока
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за наблюдение на дейността на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие вдигането цената на тока да се отложи с 1 месец. Това съобщи след заседанието на парламентарната комисия във вторник председателят й Искрен Веселинов от ПГ на Патриотичният фронт.  „Това, което е предложено в законопроекта внесен от ГЕРБ е един месец удължение“, обясни Веселинов във връзка с предложението на парламентарната група вдигането цената на тока да се отложи с 1 месец. 

Мярката ще е еднократна само за тази година. Проектът ще влезе в четвъртък в пленарна зала.

Националистите не харесаха идеята. Обмисля се едномесечен мораториум на повишението на цената на тока, коментира лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Той присъства на заседанието на комисията и пръв отчете резултатите от разговорите пред медиите. Националистите искат да се намери трайно решение на проблемите в енергетиката. „Атака" иска поне 6-месечен мораториум, в който период да се направи анализ на националната стратегия, да се види как се формира цената на тока. Според Волен Сидеров присъединените ВЕИ-та са основната причина за скъпия ток.

Едномесечен мораториум е палиативно решение и не дава решение на проблема, смята националистът.

Валентин Николов от ГЕРБ е на мнение, че нищо грандиозно не може да се промени за този един месец. Ще се даде обаче време на кабинета да разшири кръга от фирми, които ще могат да се възползват от преференциите в енергетиката, както и да излезе докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за инвестиционните разходи на ВЕИ-та.

Според социалиста Таско Ерменков предложеното решение е кризисен пи-ар. По мнението му, се опитвало да се замаже една несвършена работа. Една година правителството няма идея как да се развива енергетиката, смята той. За един месец кабинетът можел само да удари държавния сектор в енергетиката. В този му вид БСП нямало да подкрепи закона в зала.

#КЕВР #комисия #ток #Атака #Волен Сидеров #Искрен Веселинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"