Италианци регистрират коли в България, пестят от застраховки

Италианци регистрират коли в България, пестят от застраховки
A A+ A++ A

Нов трик за заобикаляне на закона регистрират в Италия: купени там автомобили се регистрират в чужбина, за да се пестят пари от такси и застраховки. Най-предпочитаната дестинация е България, пишат италиански медии.

В София данъкът за колата и застраховката са почти десет пъти по-ниски - това е главният аргумент. Резултатът е, че всяка година около 15 хиляди глоби за пътни нарушения остават неплатени, защото моторните превозни средства са с чуждестранна регистрация и е много трудно да се издирят техните собственици.

Трудности идват и от нежеланието на властите в съответните страни да предоставят лични данни, се посочва в информацията.

Според изнесените данни закононарушителите се делят на две основни категории. На първо място това са местни фирми, които най-напред регистрират новозакупени автомобили в Италия, след което ги пререгистрират в България. После колите се връщат в Италия, където се дават под наем.

Другата категория нарушители на закона са граждани на ЕС, които в срок от една година след придобиване на постоянно местожителство в Италия не извършат задължителната пререгистрация на притежавани от тях МПС с чуждестранни номера.

Постоянно и свободно може да се кара в Италия и в целия ЕС автомобил с българска регистрация, ако е собственост на фирма, регистрирана в България или е взета под наем от такава фирма. Препоръката към италианците е да регистрират собствени фирми в България, което им позволява законно да прехвърлят всякакви автомобили на името на фирмата. Освен това имат право да купуват в Италия нови коли на името на българската фирма и да ги регистрират в България, като спестяват ДДС и плащат годишно за застраховка между 90 и 150 евро с включена зелена карта.


#автомобили #Италия #застраховки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници