На 11 юли ще имаме нов гуверньор на БНБ

На 11 юли ще имаме нов гуверньор на БНБ
Менда Стоянова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В четвъртък бюджетната комисия в парламента ще проведе изслушване на четиримата кандидати за поста на Иван Искров. Те ще представят своята концепция и ще отговарят на въпроси. Заседанието ще се опише в доклад, който ще се представи на Народното събрание за окончателен избор на 10 юли, заяви председателят на комисията Менда Стоянова в кулоарите на Народното събрание.

По-рано през деня управителят на БНБ Иван Искров поиска бърз избор на наследник, който да встъпи в длъжност още от 10 юли, в писмо до председателя и народните представители в 43-тото Народно събрание. С това на практика Иван Искров подаде оставката, обсъждана от седмици от политиците.

Искров се е опита да сложи една граница на Народното събрание, което е излишно, но с оглед на процедурата и индикативните срокове на 10 юли бихме могли да имаме приета от парламента оставка на Иван Искров и избран нов управител на Централната банка, който да встъпи в длъжност още на следващия ден", обясни Стоянова.

Тя подчерта, че новият управител ще избере своите подуправители, както е по закон. Стоянова не допуска политически пазарлъци за професионалното ръководството на БНБ. 

#Стоянова #БВБ #Иван Искров #Искров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"