МО с оферта към страни от НАТО за охрана на въздушното пространство

МО с оферта към страни от НАТО за охрана на въздушното пространство
A A+ A++ A

Правителството ще търси други страни членки на НАТО, които да се заемат с охраната на българското въздушно пространство, пише Меdiapool, като се позовава на източници в Министерството на отбраната (МО).

Причината е лошото състояние на българската военна авиация, липсата на средства за бързо закупуване на нов тип бойни самолети и невъзможността да се намери приемлив вариант за поддържане от Русия на наличните машини МиГ 29, обясняват от медията.

Очаква се кабинетът да разгледа на закрито заседание в сряда предложението на министрите Николай Ненчев и Даниел Митов. Титулярите във военното и в дипломатическото ведомство ще получат мандат да преговарят за закупуването на нови изтребители и да подготвят конкретен проект за най-скъпия договор от модернизацията на армията. Едновременно трябва да осигурят и вариант, при който партньорска страна от НАТО да поеме охраната на въздушното ни пространство.

Изтребителите МиГ 29 са на разположение до средата на следващата година, а дотогава страната няма техническа възможност да приеме на въоръжение нови машини. Това налага охраната да бъде поета от сили на други държави.

Според източници от МО вратата за преговори с руснаците вече е напълно затворена и Гърция е най-добрата опция. Политическото ръководство на МО вече е взело решение да не се водят преговори с Турция заради негативите, които традиционно носят в България.

Цената за тази услуга засега не е ясна, тъй като зависи от много фактори, като например продължителността на договора. На първо време България ще иска съвместна охрана на въздушното си пространство.

Балтийските страни от години разчитат на НАТО за охраната на въздушното им пространство, припомня Меdiapool.


#въздушно пространство #охрана #МО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »