До 2 седмици ще е готова проверката за ВЕИ сектора

До 2 седмици ще е готова проверката за ВЕИ сектора
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Резултатите от проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция в енергийните предприятия от ВЕИ сектора трябва да са готови до две седмици. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин” по бТВ.

„За първи път контролен орган влиза в тези енергийни предприятия и той попада в обхвата на финансовия контрол”, обясни тя.

Министърът отбеляза, че резултатите ще бъдат предоставени на Комисията за водно и енергийно регулиране, която от своя страна ще може да предприеме действия по компетентност, тъй като никой от изпълнителната власт няма правна възможност и ангажимент да взима решения, свързани с ценообразуването.

„Смятаме, че тези резултати биха могли да бъдат полезни като изходни данни за регулатора”, заяви тя и добави, че това е и една от мерките, които се предприемат.

По думите на Петкова много ясно трябва да бъде сложена границата между това кой какви правомощия има в държавата на практика.

„Не може да се говори за никакъв натиск, защото ние бяхме тези, които инициирахме промяната в Закона за енергетиката и статутът на КЕВР беше определен като абсолютно независим орган”, категорична е Петкова.

Тя подчерта, че единствено КЕВР може да каже кога окончателно ще се знае дали ще се вдига цената на тока от 1 юли или не.

#Теменужка Петкова #ток #КЕВР #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"