Промяна в закона ще отсрочи с месец поскъпването на тока

Промяна в закона ще отсрочи с месец поскъпването на тока
A A+ A++ A

С бърза промяна в закона за енергетиката управляващите ще позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи с 1 месец поскъпването на тока. Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев след заседание на комисията за наблюдение на дейността на КЕВР.

Промяната в закона се налага, защото ако КЕВР удължи срока за изчисляване на цените на тока след 1 юли, ще наруши закона.

Бизнесът заяви категорично, че не е съгласен с увеличението на таксата “задължения към обществото” от 18,93 на 40,21 лв. за мвтч, и заплаши с по час на ден прекъсване на производството. Премиерът Бойко Борисов подкрепи тази позиция и заяви, че ще протестира с бизнеса.

Председателят на КЕВР Иван Иванов до момента не е отменил намерението комисията да излезе в петък с решение дали да удължи сегашния ценови период с 1 месец.

Ако отсрочката стане факт, е възможно да се преизчислят цените и от тях да се приспаднат 10% свити административни разходи в държавната енергетика. Те бяха обявени от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. До края на месеца пък трябва да са готови одитите на възобновяемите източници, които прави АДФИ. Ако се установят нарушения и разминаване в обявените инвестиции, това също би могло да се отрази на цените на тока.

Трети източник, от който да бъде намалена таксата “задължения към обществото”, е наредбата, която ще позволи на големите предприятия с консумация над 30 гигаватчаса годишно да плащат само 15% от зелената енергия. Това обаче може да стане само след нотификация от Брюксел. Министър Петкова се надява с отлагането на цените на тока това да се случи.

#КЕВР #поскъпване #тока #Димитър Главчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"