Виктор Понта временно отстъпва премиерския пост

Виктор Понта временно отстъпва премиерския пост
A A+ A++ A

Румънският премиер Виктор Понта обяви с писмо до президента Клаус Йоханис, че отстъпва временно поста си начело на правителството на вицепремиера заради здравословни проблеми.

От около седмица Понта е в Турция, където се е подложил на хирургическа операция на коляното. В писмото си до президента той сочи вицепремиера Габриел Опря за и.д. премиер за период до 45 дни, както предвижда член 107 от конституцията, се казва в правителствено комюнике, цитирано от АФП.

Във Фейсбук 42-годишният премиер социалдемократ обяснява, че ще излезе от болница в неделя, но че ще трябва да остане под медицинско наблюдение и да премине физиотерапия и възстановителни процедури. Най-много след 28 дни ще мога да се заема отново с нормална дейност, като едновременно продължа възстановяването още 6 месеца, пише той.

Преди няколко седмици Понта се рани по време на баскетболен мач. В понеделник без да предупреди държавния глава той дискретно замина за Турция, за да се оперира.

Посоченият за и.д. министър председател Габриел Опря е 54-годишен офицер от армията и член на Националния съюз за прогрес на Румъния, появил се след разцепване на Социалдемократическата партия. Той е министър на вътрешните работи в сегашното правителство.

Медиите припомнят неприятностите на Понта с правосъдието, които предизвикаха политическа криза в Румъния. Понта твърди, че е невинен и отказва да подаде оставка, както го призова президентът. Парламентът, където левицата има мнозинство, го подкрепи, като се произнесе на 9 юни срещу вдигане на имунитета му, поискано от антикорупционната прокуратура (DNA), и три дни след това като отхвърли депозирана от опозицията резолюция за гласуване на недоверие.

#Виктор Понта #Клаус Йоханис #Габриел Опря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници