Ислямистите са започнали да минират Палмира

Ислямистите са започнали да минират Палмира
A A+ A++ A

Бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“ са започнали да поставят взривни устройства в древния сирийски град Палмира, предаде Ройтерс.

От наблюдателната група по правата на човека в Сирия са съобщили, че групировката се подготвя да отблъсне правителствените войски, които ще опитат да си върнат контрола над града.

Палмира е един от най-важните културни центрове на античния свят.  Директорът на музеите и античността в Сирия Мааму Абдулкарим призова още през май, че присъствието на "Ислямска държава” там ще е международна катастрофа, повторение на варварството и диващината в Нимруд, Хатра и Мосул.

Градът, който в списъка на ЮНЕСКО на световните паметници, бе под контрола на бунтовниците през 2013 г., но бе превзет отново от правителствената армия след тежки сражения. Тогава артилерийският огън повреди храма на Баал – един от безценните паметници на еленистичното изкуство и важна религиозна сграда през периода.

По-голямата част от Палмира е построена през 1-2 век сл. Хр., когато районът е под управлението на Рим. Запазена е улица с колони, дълга над 1 км, а в края й е храмът на Баал.

#Палмира #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници