11 българи ще се борят за поста на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз

11 българи ще се борят за поста на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

11 българи ще се борят за поста на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз (СЕС). До изтичане на крайния срок точно 11 души са подали заявления за участие в конкурса.

В деловодството на Министерството на правосъдието са постъпили заявления от следните кандидати:

Иван Боев, Биляна Калчева-Тотева, Рената Мишонова-Хальова, Ана Велкова, Емилия Андонова, Атанас Семов, Димитър Стефанов, Пламен Борисов, Искра Александрова, Антонина Бакърджиева-Енгелбрект, Ивайло Иванов.

Конкурсната процедура за генерален адвокат на СЕС ще се състои на два етапа - езиков изпит и събеседване в открито заседание с издържалите езиковия изпит кандидати.

Съдът на Европейския съюз е една от трите институции на Европейския съюз. Състои от три отделни юрисдикции, една от които е Европейският съд. От създаването му през 1952 г. е базиран в Люксембург. Според чл. 19 от Договора за Европейския съюз основно задължение на Съда на Европейския съюз е да осигурява спазването на правото при тълкуването и прилагането на Договорите.

В състава на Съда влиза по един съдия от всяка държава от ЕС. Съдът се подпомага от осем "генерални адвоката", чиито задължения са да представят становище по делата, заведени в Съда. Те трябжа да правят това публично и безпристрастно. Всички съдии и генерални адвокати се назначават за мандат от шест години, който може да бъде подновен. Правителствата на държавите от ЕС се договарят относно назначенията.

 

#съд #адвокати #конкурс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"