Отмениха присъдата на Цветанов, ВКС върна делото за подслушване в САС

Отмениха присъдата на Цветанов, ВКС върна делото за подслушване в САС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният касационен съд (ВКС) отмени 4-годишната ефективна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Делото за отказаните СРС-та е върнато за ново разглеждане от Софийския апелативен съд. 

Бившият вътрешен министър беше изправен пред съда заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия СРС-та срещу шефа на ГДБОП във Велико Търново.

Върховните съдии са приели, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и НПК. По този начин съдът уважи жалбата на Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната му присъда на Софийския градски съд.

Решението е подписано с особено мнение от съдия Жанина Начева, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Досега Цветанов бе осъден на две инстанции на 4 години затвор, както и да не заема отговорна длъжност за срок от 5 години, за това, че е осуетил разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата това се е случило, след като Цветанов е отказал да се използват специални разузнавателни средства срещу него, като е написал собственоръчно под разрешенията за СРС 6 пъти "НЕ!!!".

Срещу Цветанов се водят още две дела – за длъжностно присвояване, по което той беше оправдан на две инстанции, и за нерегламентирано подслушване, по което той получиоправдателна присъда на първа инстанция.

#Цветан Цветанов #дело #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"