Румъния: Спорът с България в Черно море ще се реши бързо

Румъния: Спорът с България в Черно море ще се реши бързо
Спорът с България за границата в Черно море ще бъде решен много бързо, заяви румънският външен министър Кристиан Дяконеску. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Спорът с България за границата в Черно море ще бъде решен много бързо, заяви румънският външен министър Кристиан Дяконеску.

"Тези, които водеха тези преговори, информираха обществеността. За съжаление, поради съображения, които не разбирам съвсем, тези теми не стигат до знанието на обществото. Да, става дума за преговори, които се водят с България във връзка с делимитацията. Необходимо е споразумение и мисля, че то ще бъде постигнато възможно най-скоро," каза Дяконеску в интервю за информационния сайт „Зиаре", предаде БТА.

Той отново подчерта, че "не става дума за спор, а за преговори". По думите му Румъния няма подобни спорове с други съседни държави.

На въпрос дали в спорната зона има залежи на въглеводороди, както твърди пресата, Дяконеску заяви, че "министерството на външните работи води преговори само в сферата на международното право" и не може да даде отговор по икономически теми.

Спорната зона в Черно море е от 17 кв. км и повдигането на темата от страна на Румъния бе обяснено с наличието на газови и петролни находища в района.

Румъния вече обяви, че въпросът може да влезе в международния съд в Хага , където да се реши бързо по метода на равноотдалечеността. Според експерти обаче този метод не е в интерес на България, която иска спорът да бъде решен по принципа за делимитация по паралела.

Румъния вече спечели подобен спор в Хага с Украйна. Официално българското външно министерство настоява въпросът да бъде решен с преговори.

„Зиаре" отбелязва, че в последно време Румъния е имала "твърди изявления" по адрес на Сърбия, България, Холандия и задава въпроса дали има промяна към по-настъпателна външна политика.

В отговор министър Дяконеску посочва, че "става дума за изключително активна външна политика, каквато всички държави развиват".

Той подчерта, че положението на румънците извън границите на страната, функционирането на техните общности, имиджа им, както и проблемите от регионален интерес, са области от външната политика, които трябва да се ползват с обществена подкрепа.

"Има точки, по които може да се явят разлики в мненията, но те се решават в духа на добросъседството и на добрия анализ.

Между държавите, за разлика от отношенията между индивидите или партиите, целта е да се стигне до взаимно благоприятна формула", посочи Дяконеску.

По отношение на проблемите, свързани с етническите румънци от долината на река Тимок в Сърбия, и дали се поставя въпросът за блокиране на присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, ако не реши тези проблеми, министърът отбеляза, че Румъния винаги е подкрепяла Сърбия по европейския й път.

"Смятаме, че ролята на Сърбия на Западните Балкани, както и в цялата европейска система, е много важна", посочи Дяконеску, като добави, че "съществува и определена отговорност на институциите в Белград по отношение на правата и свободите на гражданите".

По-рано Букурещ повдигна въпрос и за "румънското малцинство" в България.

#Кристиан Дяконеску #външен министър на Румъния #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай