Гърция остава в задънена улица след ключови преговори

Гърция остава в задънена улица след ключови преговори
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Без споразумение приключиха ключовите преговори за решаването на продължаващата вече пет месеца безизходица между Гърция и нейните кредитори от МВФ и ЕС. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото Валдис Домбровскис, цитиран от AFP.

„Еврогрупата не постигна споразумение“, се казва в съобщение на Домбровскис след края на продължилите около час и половина дискусии на външните министри в Люксембург. В съобщението се добавя, че липсата на споразумение е силен сигнал за Атина „да се заеме сериозно с преговорите. „Еврогрупата има готовност да се събере на ново заседание във всеки един момент“, се добавя в съобщението.

Продължителният период на очакване по темата причини срив на европейските стокови пазари – несигурността доведе днес сутринта до спад на германския индекс DAX, който отвори със спад от 0.4 пункта, а след това продължи да пада и стигна до 1,2% по-ниско от вчерашните си стойности.

Икономисти в Германия коментираха, че въпреки важността на днешните преговори за Гърция, всъщност не очакват ситуацията да се разреши веднага, а по-скоро ще отнеме време. Сценариите варират от това Атина и кредиторите й да успеят да се споразумеят за още пари, които да бъдат отпуснати на южната ни съседка, до т. Нар. „Грексит“ - което е игра на думи с английската "exit" т.е. "изход". Времето изобщо обаче не е за игри – ако се стигне до излизане на Гърция от Еврозоната, това може да стане дори за няколко дни. Неясно е всъщност как ще се отрази това на ЕС и на Атина.

Според експерти основният пострадал при такъв развой ще бъде Гърция. Много от банките ще застанат на ръба на банкрута, а дългът, който страната ще трябва да продължи да изплаща към кредиторите си, ще нарасне, защото ще ги връщат с нова валута, тяхната национална- драхмата. Затова основната цел, както на европейската общност, така и на самата Гърция е да остане в Еврозоната. Но дали това ще стане така, в крайна сметка ще се разбере в края на месеца, когато страната трябва да изплати милиард и 600 милиона евро на Европейската централна банка, МВФ и Европейската комисия.

#Гърция #преговори #Люксембург #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »