Порои и градушки наводниха стотици къщи в Южна България

Порои и градушки наводниха стотици къщи в Южна България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Порои и градушки предизвикаха наводнения в южната част на страната, а градушки унищожиха реколтата в цели общини. Пловдивското село Белозем остана под вода, съобщи Нова телевизия. Над 50 къщи са наводнени, а улиците приличат на пълноводни реки.

В Хасковско тази нощ на места се изсипаха близо 50 литра дъжд на квадратен метър. Десетки дворове бяха наводнени, а в село Хлябово градушка остави много хора без поминък. В района дъждовете са рядко явление и затова хората са се изплашили много от невижданата градушка, а част от жителите на селото днес за първи път видяха истинските поражения от бурята. Част от стопаните имат застраховка, а останалите се надяват на помощ от местната и централната власт.

Порой наводни и Пловдив. Десетки улици и булеварди се превърнаха в реки. На над 20 сигнала за отводняване реагира пожарната в Пловдив. Освен поликлиниката в квартал „Източен” и здравната служба в Белозем се наводни. Десетки дворове в Съединение, Садово, Асеновград и Раковски също са залети с вода.

Наблюдава се повишаване на водите на реките Арда, Тунджа и Марица, но нивата им остават далеч от критичните прагове.

С помощта на водни електроцентрали и контролирано изпускане се понижават нивата на язовирите "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград". В областите Смолян, Кърджали и Хасково се изсипаха близо 30 литра на квадратен метър дъжд.

В четвъртък свлачище от дъждовете затвори пътя Мизия - Оряхово, но движението там към този час вече е възстановено.

#градушка #порои #дъжд #реки #Пловдив #Хасково #Арда #Белозем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници