Брюксел завежда дело срещу България заради мръсния въздух

Брюксел завежда дело срещу България заради мръсния въздух
Снимка: utroruse.com
A A+ A++ A

Европейската комисия завежда дело срещу България и Белгия в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици /ФПЧ10/, които представляват сериозен риск за общественото здраве.

В България, въпреки че бяха предприети редица мерки и от 2011 г. насам в повечето пунктове за мониторинг са регистрирани известни намаления на емисиите на фините прахови частици, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности във всички 6 зони и агломерации с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности не са превишени веднъж — през 2009 г., съобщиха от ЕК.

Обявеното днес решение бе предшествано от мотивирано становище, изпратено през юли 2014 г.

Основните пределно допустими стойности, с чието превишаване съществува проблем в ЕС, са за ФПЧ10, за азотния диоксид (NO2) от автомобилните газове и, в много по-малка степен, за SO2.

В момента текат 16 процедури за нарушение във връзка с ФПЧ10 — срещу Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Чешката република и Швеция. Белгия и България са първите държави, срещу които ще бъде заведено дело по този въпрос.

Съдържащите се във въздуха частици ФПЧ10 присъстват предимно в емисиите от промишлеността, автомобилите и битовото отопление. Те могат да причинят астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт. Европейското законодателство за качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух изисква от държавите от ЕС да ограничават излагането на населението на тези частици. В законодателството са определени пределно допустими стойности, включващи както средногодишна пределно допустима концентрация (40 μg/m3), така и дневна пределно допустима концентрация (50 µg/m3), която не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти през една календарна година.

#Европейската комисия #България #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »