Близо 30 тона бензин се разляха край Бургас

Близо 30 тона бензин се разляха край Бургас
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между 10 и 30 тона бензин са изтекли от пробит тръбопровод на „Лукойл-Нефтохим" на пътя Долно Езерово-Братово. Гориво е попаднало и в река Чукарлийска и езерото Вая.

Екипи на Пожарна, Гражданска защита и специалисти от рафинерията работят по обезопасяването на мястото на разлива и отстраняване на нефтопродукта.

Кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед за затварянето на пътя. Разливът е близо до базата на логистичната фирма „Деспред". Заповедта е издадена заради сигурността на преминаващите и евентуална опасност от пожар или обгазяване заради изпаренията от бензина.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че се установява степента на замърсяване след разлива.

„По информация на колегите от РИОСВ – Бургас са засегнати река Чукарлийска и езерото Вая, което е защитена зона, а част от него е и защитена местност. Така че има опасност за живота в езерото", каза министърът, предаде "Фокус".

Като най-вероятна причина за инцидента се смята, че аварията е следствие на опит за монтиране на нелегален кран за източване на гориво, предаде БНТ. В реката има много мъртва риба, а заради задушливите изпарения птиците са напуснали района. 

По думите на Василева е спряно подаването на гориво по тръбопровода и с обратна тяга се прави опит да се преустанови подаването на гориво, така че да не се допусне по-голям разлив.

Операторът „Лукойл Нефтохим” ще бъде глобен за замърсяването.

"Щетите са сериозни и ще бъдат взети всички мерки за да се понесе отговорност за това замърсяване”, каза министърът на околната среда и водите.

По думите и са взети всички мерки за да не се допуснат последващи замърсявания. От Регионалната инспекция по околната среда и водите вземат проби за анализ на замърсената вода в река Чукарлийска, която се влива в езерото Вая. Измерва се и замърсяването на въздуха. 

 

#бензин #Бургас #път

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници