Световен ден на здравето 2012

Световен ден на здравето 2012
A A+ A++ A

Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно на 7 април, в деня, когато през 1948 г. е създадена Световната здравна организация (СЗО; World Health Organization, WHO).

Тази година темата на Световния ден на здравето ще бъде „Стареене и здраве“. Световната здравна организация ни приканва да обърнем поглед към възрастните и старите хора, към нашите майки и бащи.

Животът е дълъг, докато трябва да учим, да работим, а изглежда като един миг, когато вече сме остарели и болни. Затова девизът на СЗО тази година за 7 април е:

„Доброто здраве добавя живот към годините“.

Добрите условия на живот, добрите условия на работа, грижата за здравето през целия живот ще осигурят в напреднала възраст добро качество на живот. Така възрастните хора не само няма да бъдат тежест, а ще водят самостоятелен и продуктивен живот по-дълго, ще бъдат активни участници в обществото и семейството си.

Не обръщайте гръб на стария човек! Той има на какво да ви научи, какво да ви покаже. А защо не и да води активен живот наравно с младите – да ходи на танци или да скача с бънджи?! Подкрепяйте го в нови начинания и идеи, той има право да изживее максимално добре всеки един ден от живота си.

В световен мащаб тенденцията е към застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота. Вниманието и помощта, насочена към нашите родители днес, ще ни помогне да разберем по-добре проблемите на старите хора и техните нужди. Така можем да подобрим възможностите и условията, при които ние самите ще остареем.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"