Лед в отношенията НАТО-Русия

Лед в отношенията НАТО-Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Политиката на Русия е предизвикателство към НАТО и установения след Студената война световен порядък, заявиха генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Филип Брийдлав. Коментарът е направен в обща статия, публикувана във вторник в електронната версия на в. "Уолстрийт джърнъл".

Столтенберг и Брийдлав твърдят, че започналите учения на блока "Съюзнически щит" ще покажат, че НАТО може да разгърне свои сили, където пожелае на територията на страните-членки само за няколко дни в случай, че възникне кризисна ситуация или заплаха за съюзниците. Те ще покажат на света, че Алиансът е готов и способен да се справи с всякакви възникнали предизвикателства.

"Тези учения са необходими, защото светът се променя. След Студената война за нас започна нова епоха на свобода и демокрация, основана на международно признати норми. През тази епоха международното сътрудничество доби безпрецедентни размери, тя донесе процъфтяване за милиарди хора по целия свят. Този порядък обаче е подложен на предизвикателства", подчертават Столтенберг и Брийдлав.

В същото време руският зам.-министър на външните работи Алексей Мешков заяви, че нито една от програмите за взаимно сътрудничество между Русия и НАТО не функционира.

Последният контакт между двете страни е отпреди няколко седмици, когато в Брюксел се срещнаха руският външен министър Сергей Лавров и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предаде ТАСС.

Преди дни и министър Лавров съобщи, че всички канали за връзка по линия на военните между Москва и Вашингтон, в това число и при Съвета "Русия-НАТО" са били замразени по инициатива на американците.

В началото на седмицата бе разпространен коментар на министерството на външните работи на Русия, в който се казва, че плановете на САЩ за разполагане на военна техника на "източния фланг" на НАТО са в разрез с ключови текстове от основополагащ договор между НАТО и Русия за съдействие и сигурност.

"САЩ, съвместно със своите съюзници, сериозно са се насочили към окончателно подкопаване на основните разпоредби на основополагащия договор НАТО - Русия от 1997, в съответствие с които алиансът поема задължението да не изпраща значителни военни сили на територията на упоменатите държави. Базирането на военна техника представлява именно постоянно военно присъствие", пише външното министерство на Русия.

#НАТО #Русия #Йенс Столтенберг #Столтенберг #Москва #Вашингтон #Филип Брийдлав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници