Русия не прекратява "Южен поток" заради неустойките, смята Трайков

Русия  не прекратява "Южен поток" заради неустойките, смята Трайков
Трайчо Трайков Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият енергииен министър Трайчо Трайков заяви, че Русия умишлено не прекратява проекта „Южен поток", за да си спести претенции за неустойки. Според него е крайно време България да предяви такива претенции, но явно управляващите изчакват, за да видят накъде ще задуха вятърът.

„Газпром” и партньорите му в подводната част на газопровода направиха колосални разходи до този момент за проекта, преди да са си „опекли” работата с Европейската комисия. А не го правеха, защото смятаха, че могат да се разберат поотделно с всяка страна и по този начин всяка от страните да натисне Комисията да приеме условията на „Газпром”. Но това не се случи”, коментира Трайков пред Би Ти Ви.

Според него след като са похарчени толкова много пари, руснаците нямат друг изход освен да започнат да строят. До една точка в морето може да се строи, независимо дали след това ще тръгне към България или към Турция.

Трайков бе категоричен, че от ситуацията в момента страната ни е на печеливша позиция, тъй като си спестяваме огромните средства, които щяхме да инвестираме с неясна възвръщаемост.

„Такъв газопровод през България щеше да върви заедно със закрепване на руския монопол, а там, където има монопол и няма конкуренция, ниски цени няма”, каза още Трайчо Трайков.

#Трайчо Трайков #Трайков #Южен поток #Русия #неустойки #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"