Добрев: Бензинът може да стане 3 лв.

Добрев: Бензинът може да стане 3 лв.
Цената на бензина може да достигне 3 лв. за литър, смята енергийният министър Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на бензина може да достигне 3 лв. за литър, смята енергийният министър Делян Добрев.

„Много ни притеснява цената на горивата, защото тя влияе негативно както на потреблението, така и на икономиката“, каза Добрев ден след срещата си с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев, предаде bTV.

Делян Добрев не изключи вероятността цената на бензина да достигне 3 лева, ако на международния пазар барел петрол се продава за 200 долара.

„Тенденцията не е добра“, предупреди Добрев. „Не бих се ангажирал да предскажа каква ще е цената на петрола на международните пазари, но мислим как ще реагираме при евентуално шоково покачване или поскъпване на долара“, каза още той.

По думите му от анализите на „Лукойл“ става ясно, че горивата ще поевтинеят с 5 стотинки на литър, ако се премахне биосъставката, която формира цената им. Ако се махне изискването за 60-дневни запаси или се намалят дните, цената ще падне с още няколко стотинки. Всички анализи са в рамките на стотинки, с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза.

„Още не сме достигнали минималните нива в Европейския съюз, така че не знам това доколко е възможно и в какъв срок може да стане“, посочи министър Добрев.

Валентин Златев не е предложил „нищо гениално“ за намаляване на ценовия шок при горивата, стана ясно още от думите на министъра.

След срещата в четвъртък Златев заяви, че „Лукойл България“ е готова да работи без печалба, за да се овладее поскъпването на горивата. Той обаче направи уговорка, че мерките ще повлияят незначително на крайната цена.

По думите му в цената на литър гориво 44% са себестойност, още 44% са данък и акциз и така оставал малък процент, който ще се повлияе от обсъжданите мерки.

#„Лукойл“ #Валентин Златев #горива #цени #бензин #министър на икономиката #Добрев #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »