Референдумът за ЕС скара торите

Референдумът за ЕС скара торите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Раздор цари в Консервативната партия заради болезнената тема за членството в 28-членния Европейски съюз. Все повече британци са убедени, че Великобритания само ще  спечели, ако излезе в ЕС. Аргументът е, че така ще разреши най-големия си проблем - имигрантите, които източват щедрата социална система.

Стотина депутати вече са се обединили в група за подготовка за напускане на ЕС. Те са категорични, че процедурата по подготовка на референдума за членство трябва да започне възможно най-скоро, съобщава "Дейли мейл".

Кралица Елизабет II обяви в традицонната си реч пред парламента, че референдумът трябва да се състои до 2017 г. Евроскептиците в партията на торите настояват  допитването да бъде направено още в началото на следващата година. Освен това, те са на мнение, че не трябва да се допуска агитацията за членство в ЕС да не се финансира с пари на данъкоплатеца.

Според тях условията по време на кампанията трябва да са еднакви и за двете страни. Това означава, правителството да не публикува проевропейски доклади по това време.

По-радикалните тори са категорични, че премиерът Дейвид Камерън трябва да започне незабавни преговори с лидерите на останалите партии и с обществеността за реформите,  които предвижда и най-вече за премахването на възможността да се увеличава броя на мигрантите от Източна Европа.

Дейвид Камерън предупреди министрите преди седмица, че ще трябва да подкрепят стратегията му за ЕС или да напуснат правителството. Той бе категоричен, че в кабинета имат място единствено хора, които ще работят по предоговаряне /с Брюксел/ за провеждане на референдум, и че това ще доведе до успешен резултат.

Според последните социологически проучвания около една трета от британците искат да напуснат Европейския съюз.

В края на миналата седмица кредитна агенция Standard & Poor's понижи до негативна от стабилна перспективата пред британския "ААА" кредитен рейтинг, като отбеляза че гласуването за бъдещото ленство в ЕС представлява риск пред растежните перспективи за финансовия и за експортния сектор на Великобритания, както и за цялата  икономиката на Великобритания. Агенцията предупреждава Лондон, че ако Обединеното кралство напусне ЕС, това ще  доведе не само до намаляване на кредитния рейтинг с повече от една степен, но и лирата-стерлинг може да загуби статута си на световна резервна валута.

В същото време инвестиционни фондове заплашиха, че обмислят преместване на трилиони лири и на хиляди работни места, ако Великобритания излезе от ЕС. Причината е, че тези фондове рязко ще намалят печалбите си при излизане от ЕС - продажбата на инвестиционни продукти в ЕС е разрешена, когато седалището на фонда е базирано в държава членка на Съюза. Финансовите дружества дори са създали работни групи, които да имат готовност за преместване в Люксембург.

В крайна сметка британците ще изберат какво бъдеще за страната си предпочитат.

#Великобритания #Обединеното кралство #ЕС #Европейския съюз #Дейвид Камерън #Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници