Щети за десетки милиони след наводнението в Тбилиси, властите още търсят избягалите животни

Щети за десетки милиони след наводнението в Тбилиси, властите още търсят избягалите животни
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Девет души са загинали, а други се водят за изчезнали след опустошителното наводнение в грузинската столица Тбилиси. Силна буря с проливен дъжд, бурен вятър и градушка премина над грузинската столица през нощта срещу неделя (15 юни).

Стихията нанесе сериозни щети на жилищни сгради и инфраструктура, но най-силно пострада зоологическата градина.

Властите предупредиха жителите на Тбилиси да не напускат домовете си, защото животните от зоопарка са избягали.  Пороят е срутил оградите на зоологическата градина и от нея са избягали тигрите, лъвовете, мечките и вълците.

Хипопотамът дори стигнал до един от централните площади на града. Някои от животните бяха упоени. Други убити, но много все още са на свобода.

Властите използваха хеликоптери, за да огледат срутени къщи и да търсят избягали животни.



В социалните мрежи бяха разпространени видеоматериали на алигатор, промушващ се между колите в паркинг и на мечка, качила се върху климатик на стената на една сграда.

Много къщи са отнесени от пороя, а главните улици в центъра са задръстени от кал и изкоренени дървета. Наводнението е предизвикано от река Вере, която след излелите се в продължение на часове поройни дъждове излезе от коритото си и наводни улици и жилища.

В столицата с население 1,2 милиона много хора е трябвало да напуснат домовете си, хиляди са останали без електричество и питейна вода. Равносметката след бедствието оценява щетите на десетки милиони долари.

Властите в Грузия обявиха 15 юни за ден на траур в памет на загиналите при наводненията.


#Тбилиси #Грузия #наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »