Президентът на Португалия идва у нас

Президентът на Португалия идва у нас
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Португалия проф. д-р Анибал Каваку Силва идва на двудневно официално посещение у нас. Той ще е в българия на 15 и 16 юни по покана на държавния глава Росен Плевнелиев.

Сред целите на посещението му са засилване на търговско-икономическите връзки, взаимодействието на двете страни в рамките на Европейския съюз и НАТО, насърчаването на сътрудничеството в редица области, както и обмен на мнения по актуални въпроси от европейския и международния дневен ред.

На 15 юни от 10:15 часа на площад "Свети Александър Невски" президентът Анибал Каваку Силва ще бъде посрещнат с официална церемония от държавния глава Росен Плевнелиев и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин в столицата. От 10:35 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2 е предвидена официална снимка, след което президентите Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва ще разговарят "на 4 очи". Пленарните разговори на делегациите са с начало 11:00 часа, информират от прессекретариата на държавния глава.

В присъствието на двамата президенти ще бъде подписана програма за сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Португалската република в областта на езика, образованието и науката, културата, спорта, младежта и общественото осведомяване за периода 2015-2018 г. След подписването двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на деня португалската делегация ще посети Боянската църква и Националния исторически музей в София.
На 16 юни от 10:00 часа в зала на "София Хотел Балкан" президентите ще открият съвместен българо-португалски бизнес форум. В присъствието на двамата държавни глави ще бъде учредена Смесена българо-португалска търговска камара. Ще бъдат парафирани и меморандуми за разбирателство между Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и между Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия и Българската агенция за инвестиции. Домакин на бизнес форума е Българската търговско-промишлена палата.

В 18:30 часа в централното фоайе на Софийския университет "Св. Климент Охридски" президентите ще посетят португалската изложба "Ние, поколението на Орфей", след което на специална церемония и в присъствието на българския държавен глава президентът Силва ще удостои с отличия преподаватели по португалски език.

В рамките на официалното си посещение в София президентът Силва ще се срещне с председателя на Народното събрание и министър-председателя.

#Анибал Каваку Силва #Португалия #посещение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"