Вицепремиерът за протеста на полицаите: Приети са почти всички техни предложения

Вицепремиерът за протеста на полицаите: Приети са почти всички техни предложения
Ивайло Калфин, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проявявам разбиране към представителите на МВР, които протестират, каза в Бургас вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той посочи, че те са поставили в своите искания доста неща, които

не са свързани само с пенсионната реформа

„В целия пакет, който се предлага на служителите в сектор „Сигурност”, са приети почти всички техни предложения. Те не са изненадани от предложенията, водим диалог в продължение на няколко месеца”, посочи вицепремиерът. Той допълни, че разликите са свързани с възрастта за пенсиониране.

Към момента синдикатите

настояват възрастта за пенсиониране да бъде 50 години

„От пенсиониралите се миналата година около 2500 души в МВР, под 50 години са се пенсионирали под една трета, при положение, че имат това право. Голямата част от служителите на МВР са се пенсионирали на възраст между 52 и 53 години. средната възраст е 52 години и 8 месеца. Теоретично, те могат да се пенсионират от 45 години, искат се 27 години стаж, от тях 18 години - в съответния сектор”, обясни Калфин.

По думите му

получаването на право за пенсия не води до неговото използване

Според него това го признават и всички служещи в МВР: „Същото е и в Министерството на отбраната. Те биха предпочели да работят, ако има достатъчно добри условия”, допълни той като посочи, че един млад пенсионер на 45 години работи като охрана или нещо друго. Слагането на възраст в момента отразява фактическото състояние на възрастта, на която те така или иначе се пенсионират в момента, добави Калфин.

#Калфин #Ивайло Калфин #полицаи #протест #пенсионна реформа #пенсиониране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »