Нов път свързва Момчилград с Гърция (СНИМКИ)

Нов път свързва Момчилград с Гърция (СНИМКИ)
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Изгражда се нова връзка, която ще свърже Момчилград с международния път към Гърция през Маказа, изцяло е асфалтирано кръговото кръстовище при северния вход за града.

Рехабилитираният участък чувствително ще улесни преминаването на превозни средства, тъй като отсечката поема потока за пътуващите между Кърджали и Крумовград, а до месеци – и за ГКПП "Маказа - Нимфея", коментираха от администрацията.

След приключване на пътното строителство общината ще кандидатства с работен проект за

разширяване на кръговото кръстовище

Продължава и изграждането на новия мост над река Върбица, който ще  свързва пряко Момчилград с международния път за Гърция през прохода "Маказа". Работи се усилено и според експертите съоръжението трябва да бъде завършено до края на лятото. Мостът ще скъси разстоянието за пътуващите от Крумовград през Момчилград за Гърция с над 10 км. Новата пътна връзка започва от кръговото движение на входа на Момчилград и ще се свърже към международния път с премостване на река Върбица към село Градинка.

Още един амбициозен проект реализира общинската управа в Момчилград, свързан с кадри за селското стопанство. Предложението на кмета Акиф Акиф за стимулиране обучението на студенти в областта на земеделието бе прието единодушно от съветниците. Младите ще могат да запишат специалност Агрономство (Декоративно градинарство) в Аграрния университет в Пловдив. Условието е те да са от Момчилград и да

декларират, че ще търсят бъдеща реализация в областта на селското стопанство

Финансовата помощ за бъдещите студенти ще бъде под формата на стипендии и ще се осигурява от общински фонд. 

Преди година подобна практика община Момчилград приложи за студенти по медицина, желаещи да  работят в местната многопрофилна болница "Д-р Сергей Ростовцев". 

Общината всяка година осигурява селскостопанска техника за обработка на земите на земеделските производители в района. С нейното съдействие през 2014 г. бяха изорани над 1 000 дка обработваеми площи. Тази година интересът нарасна значително. 

Има и готов проект за изграждане на преработвателна фабрика за зеленчукови и месни консерви. Целта на  бакалавърския курс по агрономство е да подготви специалисти с по-висока квалификация в областта на  промишленото производство на декоративни растения (цветя, дървета и храсти). Необходимостта от такъв курс на обучение е продиктувана от разрастващия се пазар на декоративни растения и навременното обезпечаване с подготвени специалисти, уточниха специалисти от администрацията.

Курсът ще даде възможност за усвояване на съвременни методи и средства за управление и в областта на  зеленчукопроизводството, лозарството и овощарството. Завършилите специалността могат да се реализират като ръководители, организатори, технолози и консултанти при производство на цветя, декоративни дървета и храсти, при  стопанисване на паркове и градини, при производство на плодове, грозде и зеленчуци.

#Момчилград #път #Гърция #Селско стопанство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници