Да си припомним незабравимите песни на Борис Гуджунов

Да си припомним незабравимите песни на Борис Гуджунов
A A+ A++ A

Легендарният български изпълнител Борис Гуджунов почина тази нощ след продължително боледуване. В края на миналия месец той навърши 73 години и посрещна рождения си ден в болница в тежко състояние.

"Нещо умира в душата, когато скъп приятел си отиде... Борето Гуджунов си отиде...", написа на страницата си във Фейсбук естрадната певица Йорданка Христова. Тя първа съобщи печалната новина.

"Боре, почивай в мир!", написа в профила си във Фейсбук Лили Иванова, която до последно е помагала на колегата си.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството и близките на обичания изпълнител: "Българската култура, българската популярна музика претърпя поредната тежка загуба - напусна ни един легендарен певец, един изключителен талант и много чувствителен човек. Скърбя заедно с Вас от загубата на големия български музикант Борис Гуджунов - една от емблематичните и много обичани звезди на българската естрада, който е свързан и с голяма част от нейната история".

"Макар че съдбата му поднесе не едно изпитание, с високия си дух Борис Гуджунов съумяваше винаги да отстоява каузата на своята професия като мисия – мисията да споделя магията на музиката и да въвлича все повече хора в нейния приказен свят, в който винаги има място за надежда. Той вярваше, че мисията на музиката е да прави хората и по-добри, по-отговорни, по-искрени и по-честни. Едва ли има и българин, който да не пази сантиментални спомени от поне една песен на Борис Гуджунов. Разбира се, няма да забравим и за неговите великолепни изяви с колегите иприятелите му Боян Иванов и Борислав Грънчаров, с които заедно формираха легендарното трио "Бо-Бо-Бо", пише Рашидов.

"Неговото дарование и обаяние, неговите заслуги за българската популярна музика отреждат достойното му място сред изтъкнатите личности, с голям принос за българската култура", казва още министърът на културата. Борис Гуджунов е награждаван със "Златен век" - най-високото отличие на Министерството на културата, за големия му принос в развитието на българската култура.

На 31 март 2015 г. певецът бе отличен и с почетна грамота на Миистерството на културата за високите си постижения в областта на музикално - изпълнителското изкуство.

"Аз съм изгубил всякаква надежда, въпреки че пеех песента „Надежда”. Аз загивам!”. Тези думи на певеца от преди близо две години развълнуваха цялата страна. Още тогава той разказа, че е тежко болен и получава единствено пенсия за инвалидност от 220 лева, но не и такава за прослужени години. Причината е, че социалистическата Концертна дирекция не му е отчитала удръжките и осигуровките от хонорари. В подобна ситуация като него са още много изпълнители от същото поколение.

След изповедта на Гуджунов, министърът на културата Вежди Рашидов обеща от началото на 2015 година, той да получи пожизнена награда от 700 лева месечно за заслуги в областта на културата. Министерството на културата създаде комисия, която да определи кой колко заслужава. Комисията обаче така и не реши кои да са първите наградени, а Гуджунов не дочака обещаната пенсия...

Борис Гуджунов е завършил ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" и едновременно Школата за естрадни изпълнители при Българското национално радио. За кратък период от време е солист на "Сребърните гривни". По-късно е солист на оркестър "София". Прави гастроли в Русия, Полша, Сърбия, Турция, Германия, Италия, Куба, Алжир и Япония. Пише и текстовете на някои свои песни.

Той е един от малцината, които остават живи в самолетната катастрофа на 21 декември 1971, при която загива Паша Христова. За дълъг период от време след това изчезва от сцената. През 90-те години той, Борислав Грънчаров и Боян Иванов създават триото "Бо Бо Бо". През 1998 г. получава Голямата награда "Златният Орфей" за цялостното си творчество. Работи съвместно с композиторите Зорница Попова, Морис Аладжем, Вили Казасян, Найден Андреев и др. 

#Борис Гуджунов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"