САЩ още не са пратили оръжие на Киев заради ЕС

САЩ още не са пратили оръжие на Киев заради ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Разделяни и обединявани от интереси, САЩ и ЕС все още не могат да решат как ще помагат на Украйна. Вашингтон все отлага изпращането на оръжия за Киев, защото ЕС не приема мярката, за да не дразни Русия. А САЩ има нужда от подкрепата на ЕС, за да се запазят санкциите срещу Русия. Това никак не помага на Украйна.

Конгресът на САЩ прие поправка в законопроекта за средствата за Пентагона, която забранява да се отделят средства за подготовката на доброволческия украински батальон „Азов“, съобщи на своя сайт конгресменът Джон Кониерс –младши, който е вносител на поправката. Приемането на тази поправка за забрана за оказване на помощ е жест към Русия след срещата на държавния секретар Джон Кери с Владимир Путин в Сочи. В същото време в проектозакона си за военната политика американският Сенат предвижда въоръжаването на Украйна с миномети, гранатомети и боеприпаси като помощ за украинската армия срещу проруските сепаратисти. Това съобщи в. "Ню Йорк Таймс".

Европейският съюз бе категоричен, че няма да въоръжава Украйна. Ако САЩ решат да го направят, това може да обтегне отношенията им, и то в момент, когато Вашингтон разчита на подкрепа за удължаване санкциите срещу Русия, които изтичат в края на юли.

Въпреки споразуменията от Минск, ситуацията в Украйна продължава да е напрегната. Президентът Петро Порошенко започна обиколка в Донецка област, където през последните дни се водиха боеве. В четвъртък лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики заплашиха украинската страна с възобновяване на военните действия.

Украйна изнемогва заради конфликта, защото ресурсите са насочени изцяло в тази посока и това забавя необходимите реформи. А те са спешни. Според прогнозите на МВФ украинската икономика е вероятно да се свие с 9% през 2015 г., което ще е по-лошо от очакваното. Затруднената парично страна се съгласи на спасителна програма от глобалния фонд на стойност 17,5 млрд. долара, като се надява, че последният транш от 2,5 млрд. скоро ще бъде изплатен. През май Европейският съюз и Украйна подписаха споразумение за предоставяне на кредит от 1,8 млрд. евро. Отпускането на средствата ще започне от лятото на три транша, всеки по 600 млн. евро, и ще зависи от изпълнението на договорените реформи. Но те не могат да започнат толкова бързо, а и да дадат светкавичен резултат, така че Киев да плаща задълженията си.

В същото време край на конфликта в източната част на страната не се вижда. Европейският съюз е загрижен да пази отношенията си с Русия, защото ще загуби икономически позиции. Повече от половината от германците, французите и италианците казват, че страната им не бива да използва военна сила, за да защити партньорска държава от НАТО, ако Русия я нападне. Това показват резултатите от проучване на Pew Research Center в осем натовски държави: САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия и Полша. Щом не биха помогнали на съюзниците си, тогава какво остава за Украйна, която не е в алианса. За сметка на това в САЩ и Канада над половината население (съответно 56% и 53%) подкрепят използване на военна сила срещу всяка страна, ако тя нападне някой от съюзниците им.

На повечето европейски страни не им се е налагало да приемат огромни бюджети за отбрана, а в големите международни военни операции са участвали частично, като огромната отговорност е била на САЩ. Стар навик на ЕС е да се опитва да угоди на всички и да се крие зад "големия брат", който все излиза лошият.  Институциите на ЕС непрекъснато призовават и осъждат някого, но когато се наложи да се ангажират с конкретно действие, решението се отлага с месеци. Така беше и със санкциите срещу Русия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"