Младежи съживяват българското село чрез „Резиденция Баба“

Младежи съживяват българското село чрез  „Резиденция Баба“
Снимка: http://ideasfactorybg.org/
A A+ A++ A

20 младежи от цялата страна бяха избрани чрез конкурс за първото издание на проекта „Резиденция Баба“. Младите хора ще се опитат да реализират мечтата за възраждане на българското село.

В стартово обучение в Асеновград пристигнаха младежи от всички краища на страната - от Добрич, Варна, Попово, Горна Оряховица, Русе, Пловдив, Стара Загора, Карлово, Бургас, София, дори живеещи във Виена или израснали в Берлин – всички те ще бъдат част от идеята, като за един месец помагат на четири Родопски села да върнат жизнеността си и в същото време ще учат и записват отиващия си фолклор от местните хора, докато им помагат в ежедневните дейности. Най-младият участник е на 21, а най-зрелият на 34 години.

Заниманията на ентусиазираните младежи са в широкия спектър от етнография и уеб дизайн и ИТ до архитектура, културология, антропология, бранд-мениджмънт. Те ще използват уменията си и достъпа си до съвременни технологии, за да привлекат интереса към селата и да увеличат техните възможности да привличат млади хора.

Целта на проекта е да се запазят умиращите традиции в българските села. Страната ни е най-бързо урбанизираща се на Балканите - 73% от населението ни е в градовете официално, а вероятно в реалността и повече. Дом на традиционната българска култура обаче е именно българското село, в което след Освобождението живеят над 80% от населението на страната.

Резиденция Баба стартира с четиридневно вдъхновяващо обучение, организирано от Фабрика за идеи в училището – музей „Св. Георги” в Асеновград, където за първи път всички одобрени кандидати се срещнаха, за да изследват града и да започнат да изучават Родопите.

Най-вълнуващата част от цялата програма, а именно самите резиденции в четирите села – Югово, Манастир, Джурково и Дряново, предстои да се случи в периода 18 юли – 15 август.

Предварително са организирани първите срещи, запознаващи младежите и приемните домакински семейства в селата в края на месец юни. По време на престоя си, младежите освен че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Първата мисия на младежите ще е да подпомогнат местните хора в от село Манастир в подготовката на техния ежегоден събор на 29 юни – Петровден – когато е храмовият празник на селото, събиращ всички родове и запазващ традициите, корените и духа му. В резултат от взаимодействието между младежи от екипа на проекта и възрастни вече започна разботка по възстановяването и освежаването на интериора на църква в село Югово.

#Резиденция Баба #Асеновград #младежи #село #села

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"