ЕС определи газовата връзка Сърбия - България като свой приоритет

ЕС определи газовата връзка Сърбия - България като свой приоритет
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

"Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия." Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград, съобщи БГНЕС. По думите му, Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация.

"Това, което искаме да постигнем, е всяка една европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ. Това от една страна увеличава конкуренцията, което влияе на цената и от друга се увеличава енергийната сигурност", каза още Шефчович.

Що се отнася до проекта "Турски поток", от ЕС искат да разберат какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа. "Естествено, тук се поставя въпросът и за Украйна. Транзитът през нея трябва да бъде съхранен. Той се използва от десетилетия, включително и по време на Студената война. С една дума за "Турски поток" трябва да говорим в конструктивен дух, да погледнем търговската част на проекта и да видим как той ще се включи в енергийната стратегия на Евросъюза", категоричен бе Шефчович.

Той подчерта, че има интензивен диалог с руските партньори и по-специално относно тристранните преговори с Украйна по т.нар. "зимен пакет". "Опитваме се да се договорим и през следващата зима транзитът на газ да преминава през Украйна и страната да бъде снабдявана с газ", добави енергийният експерт. 

Шефчович добави, че е бил изненадан от спирането на проекта "Южен поток". 

#Турски поток #Южен поток #газ #Марош Шефчович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »