Плевнелиев в Брюксел: Подкрепят ни за реформите, на прав път сме

Плевнелиев в Брюксел: Подкрепят ни за реформите, на прав път сме
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България получава широка подкрепа от своите европейски партньори за предприетите реформи, които доказват, че сме на прав път, подчерта президентът Росен Плевнелиев след разговори в рамките на форума на високо равнище в Брюксел с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, с канцлера на Германия Ангела Меркел, с президента на Франция Франсоа Оланд и с редица други европейски държавни и правителствени ръководители.

Плевнелиев е в Брюксел за Срещата на върха на Европейския съюз с Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите. Във форума участваха представители на 61 държави от двата континента.

"Отправеният към България сигнал е много ясен и имаме подкрепа за съхранената стабилност и амбициозната програма за реформи. Реформите в секторите "Правосъдие" и "Сигурност" продължават да се следят много внимателно от европейските партньори, но дадените оценки за сътрудничеството с българските служби за сигурност бяха много добри", заяви държавният глава, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Президентът изрази притеснението си от нарастването на броя на конфликтите и международните кризи в света.

„Страната ни трябва да получи признание от своите европейски партньори за положените усилия и постигнатите резултати при охраната на външните граници на ЕС”, подчерта още Плевнелиев.

Държавният глава е поставил въпроса за присъединяването на България към Шенгенското пространство и по думите му страната ни очаква решението на този въпрос да не се отлага.

"Имаме подкрепата и на Европейския парламент, и на Европейската комисия, и очаквам през втората половина на 2015 г. да извървим достойно своя път, като докажем и с действията си, че сме готови да се присъединим към Шенген по отношение на морските и въздушните си граници", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът изрази очакването си страната ни да изпълни дадената заявка за усвояване на 90% от предвидените за България средства от европейските фондове в рамките на финансовата рамка 2007-2013 г. За този период страната ни е усвоила общо 11.3 млрд. евро, от които 9.3 млрд. евро от ЕС и 2 млрд. евро национално съфинансиране.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »