Менда Стоянова: Реалистично е на 10 юли да имаме избор за управител на БНБ

Менда Стоянова: Реалистично е на 10 юли да имаме избор за управител на БНБ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият управител на БНБ може да бъде избран до 10 юли. Това стана ясно от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, съобщава БНР.

"Ако настоящият гуверньор Иван Искров спази обещанието си и подаде оставка по-рано, изборът на следващия титуляр на поста може да стане и в началото на месеца", обясни Стоянова. По думите й 10-и юли е най-ранният срок, в който Народното събрание може да избере новия управител, съгласно сегашния закон за БНБ, а именно три месеца преди изтичане мандата на сегашния управител.

"Така че, дори господин Искров да не е подал оставка, ние бихме могли да изберем новия управител. За съжаление, обаче, ако господин Искров продължи да не подава оставка и след избора на новия управител, съгласно закона той ще трябва да встъпи в длъжност едва на десети октомври", посочи още Стоянова.

По-рано депутатите от комисията по бюджет и финанси одобриха промяна в Закона за БНБ. Според нея, ако член на управителния съвет подаде оставка предсрочно, новоизбраният ще започне нов мандат. Промяната се налага, тъй като според действащите текстове, ако Искров подаде оставка предсрочно, новият управител на БНБ ще трябва да довърши мандата му до 10-и октомври. С променените текстове той ще започне нов 6-годишен мандат.

В същото време продължават преговорите между Реформаторския блок, Патриотичния фронт и управляващите относно подкрепата на кандидатурата на Бисер Манолов за управител на БНБ. На заседанието на парламентарните групи следващия вторник (16 юни) ще стане ясно дали предложението на "Движение България на гражданите“ ще бъде одобрено.

#Менда Стоянова #Иван Искров #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници