Понта предупреди: Криза в Румъния заплашва икономиката на ЕС

Понта предупреди: Криза в Румъния заплашва икономиката на ЕС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румънският премиер Виктор Понта предупреди, че продължителната политическа криза в Румъния заплашва да забави бързия икономически растеж на Европейския съюз. Утре (12 юни) парламентът в страната ще гласува вот на недоверие към кабинета на Понта.

Тъй като правителството се стреми да поддържа 4,3% годишен растеж на БВП, то се нуждае от стабилност, за да прокара плана за стимулиране на икономиката", заяви Понта в интервю в Букурещ, цитиран от агенция "Блумбърг".

Разхлабването на фискалната политика следващата година трябва да бъде одобрено от парламента до края на месеца, каза той.

"В период на политическа криза, всички тези прекрасни номера може да не са устойчиви, но утре ще имаме вот на доверие", каза Понта. "Политиката е винаги пълна с изненади, но утре няма да донесе никаква изненада, тъй като коалиционното правителство категорично ще се противопостави", заяви министър-председателят.

Страната с 20 милиона души население беше разтърсена от корупционен скандал, в който е замесен Виктор Понта. Премиерът, който отказа да подаде оставка, заяви, че Румъния все още не е платила "цялата цена" на кризата, въпреки че нейните облигации и валута спаднаха

#Виктор Понта #Кабинет #ЕС #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"