Отиде си големият британски актьор сър Кристофър Лий

Отиде си големият британски актьор сър Кристофър Лий
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отиде си големият британски актьор сър Кристофър Лий, съобщава "Индипендънт". Той е познат на българския зрител с участието си в сагите "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни".

Лий е починал на 93-годишна възраст в неделя (7 юни) в болница в Лондон.

Сър Кристофър Франк Карандини Лий, CBE бе британски актьор и певец, известен с професионалното си дълголетие и характерния си басов глас.

Той печелил наградите „БАФТА“, „Сатурн“, „Сателит“ и награда на президента от фествиала „Карлови Вари“. Лий бе най-известен с ролите си на злодеи. Получава известност с ролята си на Граф Дракула в поредица от филми на ужасите на „Хамър филм прадъкшънс“.

Други известни негови роли са тази на лорд Съмърайл в „Плетеният човек“ и Франциско Скараманга в „Човекът със златния пищов“.

В началото на XXI век на над осемдесет години Лий все още играеше във филми като трилогията „Властелинът на пръстените“, епизоди II и III на „Междузвездни войни“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Кристофър Лий bе командор на Ордена на свети Йоан от 1997 г., командор на Британската империя от 2001 г. за принос към драматургията и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса му към драматургия и благотворителността

#актьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"