Строителството на велоалеи и тротоари при ремонт на основни улици става задължително

Строителството на велоалеи и тротоари при ремонт на основни улици става задължително
Снимка: Даниел Димитров
A A+ A++ A

При извършването на ремонт на основни пътни артерии в населените места, общините да бъдат задължени да изграждат и велоалеи и тротоари, предвиждат промени в Закона за устройство на територията, които седем депутати от Реформаторския блок (РБ) вече са депозирани в деловодството на Народното събрание.

При изпълнение на ремонтните дейности,

там където липсват, ще трябва да бъдат изградени и тротоари

гласи друга част от предложенията. Вносителите настояват, ако предложението им бъде възприето от мнозинството, то да се отнася и за всички започнали процедури за ремонт на улици, за които все още не е издадено разрешение за строеж.

Велоалеи и тротоари обаче ще има не по всички улици, които се ремонтират, а само по тези, за които това е предвидено в съответния устройствен правилник на територията. В случая, ако предложението влезе в сила, то ще се отнася преди всичко за главните улици на големите градове, както и за основните пътни артерии в кварталите и в по-малките населени места.

От РБ са убедени, че с тази промяна 

общините ще бъдат стимулирани "да извършват комплексни ремонти

и рехабилитация на уличната мрежа, а не да се действа "на парче", което, от своя страна, ще окаже положителен дългосрочен финансов ефект, тъй като няма да се налага последващ ремонт или инвестиционни дейности, само за изграждането на заложените в устройствените планове велоалеи и/или друга инфраструктура за велосипедно движение и нови разходи за това". 

#строителството #велоалеи #тротоари #ремонт #улици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"